homeopathy-pregnancy-thumb-1024x1024.jpg

Trudnoća

Trudnoću zovu ,,blaženo stanje'', ali zbog drugačijeg hormonskog statusa, promene u kilaži i nivou vode unutar oraganizma mogu se javiti i neke neželjene pojave. Žene u trudnoći ne treba da se plaše svakodnevne nege i svakako ne treba da je zapostave, već samo da je prilagode svom ,,blaženom stanju''.


Nega lica

Dermatolozi preporučuju da počnete s blagim sredstvom za čišćenje kože i naglašavaju da je najbolje da koristite prirodne preparate na bazi glicerina. Nakon toga nanesite biljni tonik, pa u tankom sloju hidrantni krem u zavisnosti od tipa vaše kože.Usled disbalansa hormona, menja se i vaša koža:• Ukoliko ste pre trudnoće imali suvu kožu, u trudnoći će ona postati suvlja i osetljivija - Prijaće joj blagi gel za umivanje i hidratantno mleko ili losion za skidanje šminke. Nemojte da se umivate češće od dva puta dnevno, jer to dodatno isušuje kožu.Kožu lica i vrata treba svakodnevno čistiti blagim bezalkoholnim biljnim losionom.• Ukoliko ste pre trudnoće imali masnu kožu, u toku trudnoće ona postaje još masnija.Pri odabiru kreme za lice i mleka za telo, obratite pažnju na zaštitni faktor od sunca, trebalo bi da bude iznad 15. 


U toku same trudnoće u dogovoru sa stručnim osobljem možete raditi većinu tretmana lica  kao i mezoterapiju, i primenu dermorolera sa odgovarajućim koktelima, koji će sprečiti opuštanje kože  tokom trudnoće i posle nje.
Supstance koje nisu dozvoljene u trudnoći su glikolna kiselina i retinol.

Nekim ženama trudnoća reguliše problem koje imaju sa aknama, a nekima ga napravi. Prilikom trudnoće budite obazrivi sa upotrebom proizvoda na bazi salicilne kiseline. Najbolje bi bilo da se konsultujete sa lekarom koji su proizvodi i tretmani za vas dozvoljeni.Promena boje kože na nekim delovima – melasma, česta je pojava kod trudnih žena. Estrogen i progesteron stimulišu kožu da pravi više melanina kada je izložena suncu, pa se mogu javiti braon fleke. Promene često nestanu same od sebe posle porođaja, ali je važno da koristite zaštitini faktor i da se klonite sunca u kritičnim periodima dana. Upotreba krema za lice u toku trudnoće sa visokim zaštitnim faktorom neophodna (najmanje SPF 15) posebno u toku sunčanih dana kada SPF faktor treba da bude što veći. Delimično ih možete korigovati primenom dekorativnog pudera. Ali, birajte šminku i preparate za negu lica na kojima piše da ne zapušavaju pore. Puder i podloga za lice ne treba da budu masni.

 Nega tela


Preporučuje se svakodnevno tuširanje uz primenu sredstava za kupanje koja ne isušuju i ne odmašćuju kožu i čija pH vrednost približno odgovara pH vrednosti kože (5,5). Nakon tuširanja, na čistu i suvu kožu nanesite mleko ili losion za telo koji odgovara tipu vaše kože.Za negu intimnih delova tela potrebno je da koristite sredstva koja neće izmeniti normalnu pH vrednost vaginalnog sekreta (3,5-4,5). To su sapuni ili gelovi bazirani na prirodnim supstancama čija je pH vrednost približna pH vrednosti intimnih delova tela.Pojavu pojačanog znojenja možete regulisati primenom blagog pudera na mestima pojačanog znojenja. Ne zadržavajte se dugo u kadi i ne koristite vruću vodu. Izbegavajte kupke i agresivne sapune da ne isušite kožu. Jednom nedeljno uradite piling tela. Ulje je izvrsna hrana za kožu trudnice, a ako ga nanesete neposredno posle kupanja na još vlažnu kožu, sačuvaće više vlage i izbeći peckanje i svrab do kog može doći zbog istezanja kože.

Prevencija strijaRelativan uspeh u lečenju može da se postigne kod "svežih" strija ružičaste boje.Kožu svakako možete pripremiti za pojačano istezanje i na taj način bar u nekoj meri ublažiti pojavu strija. Svakodnevno je nahranite odgovarajućim sredstvima koja joj daju neophodnu vlažnost i elastičnost i koja su bogata vitaminima E. U Aesthetic Centru Katarina bićete posavetovani o preparatu koji u potpunosti sprečava pojavu strija na kritičnim delovima tela. Posle trećeg meseca trudnoće dozvoljeno je korišćenje preparata obogaćenih vitaminom A. Tako pripremljena koža ima mnogo manji rizik za nastanak strija. Da biste sprečili pojavu strija treba da počnete svakodnevno da koristite preparat za njihovu prevenciju, počev od kraja prvog tromesečja trudnoće. Neophodna je redovna primena izabranog preparata u Aesthetic Centru & Spa Katarina, dva puta dnevno. Preporučuje se da sa primenom preparata za prevenciju strija nastavite do drugog meseca posle porođaja. Treba naglasiti da veliku ulogu u nastanku strija ima genetska predispozicija i to koliko ćete dobiti na težini u toku trudnoće, pa je najbolje preventiva zapravo kontrola težine. Ne preporučuje se više od 10 do 12 kilograma za devet meseci.LINEA NIGRA perdstavlja tamnu liniju na stomaku koja se proteže od pupka do pubične kosti i javlja se u drugom trimestru. Pojava ove promene je hormonske prirode, jer pod uticajem estrogena dolazi do pojačanog lučenja melanina (tamni pigment), koji određuje boju vaše kože i koliko ćete pocrneti na suncu i štiti kožu od UV zraka. Ova promena nestaje nekoliko nedelja nakon porođaja, a u slučaju da ostane upotreba pilinga iz Aesthetic Centra Katarina će biti dovoljna da se ova hiperpigmentacija ukloni.

Nega grudi

U toku trudnoće kao i posle nje, cilj svakog tretmana je sprečavanje opuštenosti grudi što je često posledica trudnoće.  
Adekvatnim tretmanima za grudi na bazi kolagena moguće je sprečiti ovu pojavu.
 
Nega nogu
Uz savetovanje sa stručnim osobljem Aesthetic Centra Katarina treba da se opredelite za limfnu drenažu nogu koja će na taj način otkloniti nagomilanu tečnost i osećaj težine u nogama.. Na taj način se poboljšava cirkulacija krvi. Nanošenjem blagog biljnog gela ili kreme na kožu nogu od stopala ka naviše, poboljšava se mikrocirkulacija, smanjuje se povećana popustljivost kapilara i ubrzava nestanak otoka nogu. Ono što još može biti od koristi je blaga masaža stopala, jer se time smanjuje osećaj težine u nogama i poboljšava se sama limfna drenaža. 

Takođe u Aesthetic Centru Katarina možete odraditi i tretman kritičnih delova tela sa preparatima koji sprečavaju opuštanje kože za i nakon trudnoće.
Powered by WebExpress